Vuoden Huiput -tuomaristotyöskentelyn eettiset ohjeet

Vuoden Huiput -kilpailun tarkoitus on palkita parasta suomalaista luovaa suunnittelua. Töiden arvioinnissa on noudatettava perusteellisesti harkittuja periaatteita ja eettisesti arvostettavia menettelytapoja sekä ammatillisesti korkeita laatuvaatimuksia.

Kilpailun tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen toteutuminen on ennen kaikkea tuomareiden henkilökohtaisen vastuun ja omantunnon varassa. Tuomariston näkemys on koskematon eikä kilpailun järjestäjällä tai muulla ulkopuolisella taholla ole oikeutta muuttaa tuomariston päätöksiä. Niinpä tuomariston pitää tuomarointityössään noudattaa tinkimättömän korkeaa etiikkaa.

Nämä eettiset ohjeet on laadittu helpottamaan tuomariston työskentelyä ja ylläpitämään Vuoden Huiput -kilpailun korkeaa tasoa ja mainetta. 

 

Vuoden Huiput -tuomarille

Sinut on valittu Vuoden Huiput -tuomariksi. Kilpailun periaatteiden mukaan tuomaristot valitaan ammattikuntansa keskuudessa yleistä arvostusta nauttivista suunnittelijoista ja tekijöistä. Sinä siis kuulut tähän joukkoon. Se on kunnianosoitus, mutta se myös velvoittaa.

Päätoimisesti useimmat Vuoden Huiput -kilpailun tuomarit ovat jonkin suunnittelutoimiston palveluksessa ja saavat näin ollen työssä ollessaan palkkaa siitä, että ajavat päivittäin ko. toimiston, sen asiakkaiden ja sen työntekijöiden etua.

Vuoden Huiput -kilpailun tuomarina edustat kuitenkin vain ja ainoastaan itseäsi ja omaa ammattitaitoasi ja rehellistä näkemystäsi. Et toimistoasi, et kollegojasi, etkä asiakkaitasi. Sinun ja muiden tuomareiden päätöksiä ei saa ohjata oma tai kollegan, oman tai jonkun muun toimiston, taikka oman tai jonkun muun asiakkaan etu tai haitta – ainoastaan tuomareiden ammattitaitoon, näkemykseen ja täydelliseen riippumattomuuteen pohjautuvat ratkaisut.

Vuoden Huiput -kilpailun tulokset ovat julkisia. Alan järjestöjen ja median edustajat saavat halutessaan seurata tuomaristotyöskentelyä. Kilpailun tarkoitus on myös koota yhteen suomalaiset suunnittelijat keskustelemaan suunnittelutyön näkymistä ja arvioimaan kilpailutöitä.

Arviointi on aina subjektiivista, joku muu tuomaristo saattaisi palkita eri työn. Niinpä tuomariston päätöksiä saatetaan – ja kuuluukin – arvioida ja arvostella, joskus julkisestikin. Mikäli tuomaristo on noudattanut tinkimättä kilpailun sääntöjä ja periaatteita sekä korkeaa etiikkaa, on kritiikin vastaanottaminen helppoa. Päinvastaisessa tapauksessa se on mahdotonta.

Lue vielä kilpailusäännöt sekä kilpailun tavoitteet, tehtävät ja periaatteet. Tutustu niihin huolella.

Joitakin hyväksi havaittuja neuvoja

Töiden välinen kilpailu 

 • Vuoden Huiput -tuomariston edessä kilpailuun lähetetty työ kilpailee toisia kilpailuun lähetettyjä töitä vastaan. Kilpailu ei siis ole toimistojen tai suunnittelijoiden välinen, vaikka heidät hyvistä töistä palkitaankin.
 • Älä siis anna sen vaikuttaa arviointiisi, vaikka työn tehneen toimiston ja suunnittelijat tietäisitkin.
 • Älä myöskään anna sen vaikuttaa, että tiedät vielä paremman työn, jota ei ole syystä tai toisesta lähetetty kilpailuun.

Ole ehdottoman rehellinen

 • Äänestä aina sitä työtä, joka on sinusta paras. Riippumatta siitä, kenen tekemä työ on kyseessä. Parhaan ystäväsi, pahimman vihamiehesi, kovimman kilpailijasi.

Älä taktikoi

 • Älä anna huonoa arvioita hyvälle työlle, jotta toinen työ saisi paremman sijoituksen.
 • Älä anna hyvää arviota huonolle työlle, jotta se ohittaisi sinulle epämieluisan työn.

Älä suostu vaihtokauppohin

 • Niiden tuloksena palkituksi saattaa tulla työ, joka ei ole palkintoa ansainnut.

Ole reilusti jäävi

 • Jos kyseessä on oma tai toimistosi työ, tai tunnet muusta syystä olevasi jäävi, älä ota osaa keskusteluun.
 • Jäävin tuomarin poistuttava huoneesta kunnes muu tuomaristo on tehnyt päätöksensä.
 • Olet yhtä jäävi antamaan ansaittua huonomman arvion muiden töille kuin ansaittua paremman omallesi.
 • Älä kosta äänestyskäyttäytymiselläsi muille tuomareille tai näiden töille vaikka sinusta tuntuisi että oma työsi on kärsinyt vääryyttä; hekin noudattavat näitä ohjeita.

Älä tottele tuomarikollegaa

 • Jokaisessa ryhmässä on äänekkäämpiä ja vähemmän äänekkäitä jäseniä. Jokaista kannattaa kuunnella, mutta ketään ei tarvitse totella. Oma näkemyksesi ratkaisee.

Kunnioita muita tuomareita

 • Jokainen tuomari on valittu edustamaan omaa ammattitaitoaan ja näkemystään: arvosta siis toisten mielipiteitä äläkä yritä vaikuttaa niihin. 
 • Älä käyttäydy toista tuomaria kohtaan epäkunnioittavasti, syrjivästi tai vähätellen hänen sukupuolensa, ikänsä, etnisen taustansa, uskontonsa tai muun vastaavan seikan takia.

Kotiinpäinveto ei kannata

 • Maa on pieni ja ala vielä pienempi. Oma maineesi seuraa sinua jatkossa. Ja saattaahan olla, että olet kohta toisen työnantajan palveluksessa.