Näin ilmoitat työn kilpailuun:
- Valitse sopiva sarja
Saman työn voi halutessaan ilmoittaa useampaan sarjaan. Työ arvioidaan kunkin sarjan kriteerien mukaan. - Kirjaudu sisään www.vuodenhuiput.fi-sivustolle Grafia-tunnuksilla 2.1.2023 alkaen
Suosittelemme Chrome-selaimen käyttöä. Löydät kirjautumisikkunan sivun oikeasta yläkulmasta.
Jos sinulla ei ole Grafia-tunnusta, tilaa ensin tunnukset täältä. Jos olet unohtanut salasanasi, voit tilata uuden Kirjaudu-kohdasta.
Kirjauduttuasi sisään voit muodostaa toimiston muiden osallistujien kanssa ryhmän, jonka kesken näette ilmoittamanne työt ja voitte keskittää maksun. - Ilmoita uusi työ
Ilmoittautumislomakkessa on viisi vaihetta: täydennä kaikki vaiheet. Pääset muokkaamaan lomakkeen tietoja kilpailuajan puitteissa siihen asti, kunnes työ on maksettu.
Muista ilmoittaa Työn osat -vaiheessa selkeästi, mitä osia työhön kuuluu. Voit täyttää lomakkeen joko suomeksi tai englanniksi - ainoastaan Julkaistavat tiedot -sivulla oleva Työn kuvaus -kenttä tulee täyttää sekä suomeksi että englanniksi.
Tarkat tekijätiedot pyydetään shortlistatuilta helmikuun lopussa, säilytä siis tunnuksesi ja salasanasi.
Jos työhön kuuluu tiedostoja, jotka ovat yhteensä yli 30 MB, lisää lomakkeeseen latauslinkki: älä lataa tiedostoa suoraan lomakkeeseen.
Lähetä lisäksi työstä 2-4 kuvaa sekä hi-res-kokoisena että nettikäyttöön sopivana. Työn pärjätessä näitä kuvia tullaan käyttämään Vuoden Huiput -sivustolla sekä vuosikirjassa. Huomioithan, että anonymiteetin säilyttämiseksi kilpailutöissä ei saisi näkyä tekijän nimeä.
Huom! Tuomarointiin ei toimiteta kapalevyjä. Tuomaroinnin perusteena toimii vain virtuaalisesti toimitetut materiaalit sekä mahdolliset välttämättömät fyysiset kappaleet, kuten julkaisut tai pakkaukset. - Maksa työ 20.1.2023 klo 17.00 mennessä
Voit maksaa verkkopankkitunnuksilla tai luottokortilla.
Huom! Työ on mukana kilpailussa vasta kun se on maksettu tai lasku on tilattu. Laskutus on mahdollista yli 10 kilpailutyön ilmoittajalle. - Toimita tarvittaessa fyysinen kilpailutyö
Mikäli työhön kuuluu fyysistä materiaalia, esim. julkaisuja tai näytekappaleita, numeroi työn eri osat (esim. 1/3, 2/3, 3/3) ja merkitse lisäksi kaikkien osien taakse ilmoittautumisessa muodostunut rekisteröintinumero (esim. 0000ABC). Ilmoittautumislappua ei tarvitse tulostaa, mikäli rekisteröintinumero löytyy kaikista työn osista. Voit pakata samaan pakkaukseen useita ja eri sarjoihin kuuluvia töitä, mutta pidä huoli, että työt ovat asianmukaisesti ja selkeästi merkittyjä. Toimita fyysiset materiaalit alla olevaan osoitteeseen.
Töistä ei toimiteta kapalevyjä. Kilpailun voittaneilta töiltä pyydetään fyysisiä materiaaleja Vuoden Huiput 2022 -näyttelyä varten erikseen.
Jos työ on täysin sähköinen, ei tulostettua ilmoittautumislappua tai muuta materiaalia tarvitse lähettää: työ on mukana kilpailussa, kun se on maksettu.
Toimitusosoite ja -ajankohta:
Grafia ry
Uudenmaankatu 11 B 9 (sisäpiha)
00120 Helsinki
Toimitus 16.-20.1.2023 klo 10-17 välillä.
Yhteyshenkilö toimituksiin ja postituksiin: Julia Valanne, [email protected], 050 5177906
Töiden ilmoittamisen ja fyysisen materiaalin postittamisen tai toimittamisen deadline on perjantaina 20.1.2023 klo 17.00. Postitettavan materiaalin osalta 20.1. postileima riittää.
On vielä mahdollista ilmoittaa myöhässä töitä ja toimittaa fyysinen materiaali + 50 % osallistumismaksun hinnalla 21.–24.1.2023 klo 17.00 asti.
Kaikki kilpailuun ilmoitetut työt julkistetaan shortlistan julkaisun yhteydessä 22.2.2023.
Säännöt:
1. Vuoden Huiput -kilpailussa on yhteensä 15 sarjaa. Sarjoihin voi lähettää töitä luovan suunnittelun eri alueilta. Lisäksi kilpailussa arvioidaan töitä Nuoret luovat -sarjassa, johon voivat osallistua alle 29-vuotiaat.
2. Kullakin sarjalla on erilliset osallistumisohjeet.
3. Jokaisen kilpailusarjan tuomariston työskentelyä voivat seurata alan järjestöjen ja median edustajat.
4. Kilpailussa palkitut työt esitellään Vuoden Huiput -vuosinäyttelyssä.
5. Kilpailussa menestyneet työt ja niiden tekijät julkaistaan Vuoden Huiput -vuosikirjassa sekä vuodenhuiput.fi-sivustolla.
6. Kilpailussa jaetaan tuomariston harkinnan mukaan Kultahuippuja ja Hopeahuippuja. Vuosikirjassa julkaistaan palkittujen lisäksi tuomariston valitsemia vuosikirjatöitä. Tuomaristo valitsee kussakin sarjassa kolme–neljä (3–4) Hopeahuippua, joiden joukosta yksi nostetaan Kultahuipuksi.
7. Ylituomari valitsee Kultahuippujen joukosta kilpailun parhaan työn, joka saa Vuoden Huiput Grand Prix -palkinnon.
8. Jos joku suunnittelija on usean vuoden ajan vaikuttanut työllään alan kehittämiseen esimerkillisen luovalla panoksella, voidaan hänelle antaa tunnustuksena Platinahuippu. Kilpailun ylituomari, yhdessä kaikkien tuomaristojen puheenjohtajien kanssa, valitsee ja arvioi ehdokkaat, tekee valinnan ja jakaa vuosittain enintään yhden Platinahuipun.
9. Asiakashuippu annetaan asiakkaalle, joka tuomariston mielestä on osoittanut erityistä taitoa markkinointiviestinnän tai muotoilun ostajana ja yhteistyökumppanina. Tuomaristot tekevät ehdotuksensa palkinnonsaajasta ylituomarille, joka päättää palkinnonsaajan.
10. Kilpailussa jaetaan lisäksi eri sarjoissa erikoispalkintoja, joiden sponsoreina voivat olla alan järjestöt tai yritykset.
11. Kilpailulle valitaan joka vuosi ylituomari, joka valvoo kaikkien tuomaristojen työskentelyä. Ylituomari antaa arvionsa koko kilpailusta palkintoja jaettaessa, näyttelyn avajaisissa ja vuosikirjassa. Ylituomari voi tuomariston kutsusta osallistua päätöksentekoon esimerkiksi silloin kun tuomaristoon jää vain kaksi jäsentä jääviyden vuoksi.
12. Jokaisen kilpailusarjan tuomaristossa on viisi (5) jäsentä, joista yksi on puheenjohtaja. Puheenjohtajan ääni ratkaisee silloin kun äänet menevät tasan. Jokaisen kilpailusarjan puheenjohtaja vastaa omassa sarjassaan Vuoden Huiput -tapahtuman tavoitteiden, periaatteiden ja eettisten normien noudattamisesta. Tuomaristojen puheenjohtajat esittävät oman arvionsa kilpailutöistä vuosikirjassa ja palkintogaalassa.
13. Osallistujien tulee itse, niin halutessaan, vakuuttaa kilpailutyönsä.
14. Kilpailussa palkitaan suomalaista suunnittelua. Siksi kilpailuun osallistuvien töiden on oltava keskeisiltä osiltaan Suomessa suunniteltuja. Kilpailuun hyväksytään myös suomalaissuunnittelijoiden ulkomailla tekemät työt.
15. Kilpailuun voivat osallistua kaikki edellisen Vuoden Huiput -kilpailun sisäänjättöajan (25.1.2022) jälkeen suunnitellut, valmistuneet ja julkistetut työt. Mikäli on vanhaan esim. palveluun tai tuotteeseen tehty merkittävä uudistus, on työn mahdollista osallistua kilpailuun.
16. Kilpailutöitä ei palauteta.
17. Kilpailun järjestäjällä on oikeus järjestää kilpailuun osallistuneista töistä näyttelyjä. Kun kilpailutyö menestyy ja se valitaan vuosinäyttelyyn, voi työ vaatia uudelleenpohjustusta. Lähettäjä pohjustaa työn omalla kustannuksellaan. Samoin järjestäjällä on oikeus toisintaa kilpailutöitä tapahtuman tiedotus-, opetus- ja julkaisutoimintaa sekä markkinointia varten ja käyttää niitä kaikissa medioissa korvauksetta. Järjestäjällä on oikeus tässä tarkoituksessa myös tallentaa kilpailutöitä kolmansien (olivat ne sitten koti- tai ulkomaisia toimijoita) ylläpitämiin palveluihin noudattaen kyseisen palveluntarjoajan käyttöehtoja, ja saattaa kilpailutöitä tätä kautta yleisön saataviin.
18. Kilpailun osallistuja vastaa kaikkien kilpailuun ilmoittamiensa töiden tekijänoikeuksien noudattamisesta.
19. Tuomariston tekemät päätökset ovat lopullisia, eikä niihin voi hakea muutosta.
Sarjakohtaiset ohjeet:
- Identiteetti
- Ilmoitukset
- Julkaisut
- Kampanjat
- Kokemuksellinen muotoilu
- Kuva
- Liikkuva kuva
- Muotoilu
- Nuoret luovat
- Palvelut
- Pakkaukset
- Teksti
- Ulkomainonta
- Ääni
- Jokeri: Strategian voima
Lähetä jokaisesta työstä 2–4 kuvaa sekä hi-res-kokoisena että nettikäyttöön sopivana. Työn pärjätessä kilpailussa näitä kuvia tullaan käyttämään Vuoden Huiput -sivustolla sekä vuosikirjassa.
Vuoden Huiput 2022 -kilpailuun ilmoitetuista töistä ei toimiteta kapalevyjä. Voit lähettää fyysisiä materiaaleja osaksi tuomarointia, mikäli ne kuuluvat olennaisena osana työhön. Näitä voi olla esimerkiksi Julkaisut-, Pakkaukset-, Muotoilu-, Nuoret luovat- ja Kuva-kategorioihin ilmoitetuissa töissä.
1. Identiteetti
Sarjaan voi lähettää erilaisia visuaalisia identiteettejä.
Liitä linkki tai tiedosto työstä osallistumislomakkeeseen. Voit myös lähettää pdf-tiedoston tai esittelysivun linkin. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
2. Ilmoitukset
Sarjaan voi lähettää eri medioihin suunniteltuja ilmoituksia, kuten printtimainontaa ja digitaalisia ilmoituksia (erilaisia bannereita, advertoriaaleja jne.).
Lähetä ilmoitus julkaisuyhteydessään tiedostona, videona (Vimeo-linkki) ja/tai esittelysivulla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
3. Julkaisut
Sarjaan voi lähettää julkaisuja, kuten kirjoja, lehtiä, katalogeja ja esitteitä. Julkaisu voi olla myös sähköisessä muodossa.
Lähetä työt julkaisuyhteydessään sähköisesti ja/tai fyysisenä tuotteena. Tämän lisäksi työtä tulee esitellä sähköisillä promootiokuvilla, -videoilla tai -sivustolla.
Jos kilpailuun osallistutaan vain osalla julkaisua (esim. artikkeli tai kansi), merkitse kohta työhön ja ilmoittautumislomakkeeseen. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
4. Kampanjat
Sarjaan voi lähettää kampanjakokonaisuuksia. Kampanja voi olla toteutettu yhtä tai useampaa mediaa käyttäen ja se voi olla ns. brändättyä sisältöä.
Voit esitellä työn videolla (Vimeo-linkki), tiedostolla ja/tai esittelysivulla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
5. Kokemuksellinen muotoilu
Kategoriassa arvioidaan brändiin tai palveluun liitettyä kokemuksellisuutta, joka ilmenee brändin ulkopuolelle ulottautuvina elämyksinä. Ytimessä ovat kosketuspinnat, joissa on esimerkiksi tilallista, palvelullista tai tuotteellista ulottuvuutta, tai kokemuksellisuutta on luotu vaikkapa tapahtuman, elämyksen, aistillisen kokemuksen, yhteisön tai yhteistyön kautta.
Voit esitellä työn parhaaksi katsomallasi tavalla esimerkiksi videolla (Vimeo-linkki), tiedostolla ja/tai esittelysivulla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
6. Kuva
Sarjaan voi lähettää kuvituskuvaa tai valokuvaa: esimerkiksi kirjan kuvitusta, mainoskuvaa, sarjakuvaa ja digitaalista kuvitusta. Kuva voi olla myös animoitu.
Lähetä työt julkaisuyhteydessään sähköisesti ja/tai fyysisenä tuotteena ja merkitse tarvittaessa osallistuvat sivut. Toimita sähköiset kuvat linkkinä tai tiedostona osallistumislomakkeeseen. Fyysiset työt voi lähettää sellaisenaan. Videoista lähetä linkki Vimeo-videoon. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
7. Liikkuva kuva
Sarjaan voi lähettää liikkuvaa kuvaa mainosfilmeistä trailereihin ja nettivideoihin.
Lähetä työsi linkkinä Vimeoon tai muulla suljetulla alustalla, jossa työn päällä ei pyöri mainoksia (Huom! Ei YouTube). Mikäli video on salainen, kirjoita ilmoittautumislomakkeeseen linkin yhteyteen tunnukset videon katseluun. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
8. Muotoilu
Sarjaan voi lähettää yksittäisiä graafisen muotoilun töitä kuten tunnuksia, julisteita, kirjaintyyppejä, peligrafiikoita, postimerkkejä, informaatiografiikkaa, mobiilisovelluksia, digitaalisia julkaisuja sekä muita visuaalisen viestinnän muotoilun tuotteita.
Työn voi lähettää kilpailuun sen luonteen mukaan esiteltynä joko fyysisenä kappaleena, tiedostona, videona (Vimeo-linkki) ja/tai esittelysivulla. Huomioithan, että fyysinen työ tulee aina esitellä myös virtuaalisesti ja digitaalisiin sovelluksiin on tärkeää sisällyttää mukaan joko kattava esittelyvideo tai toimivat testitunnukset. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
9. Nuoret luovat
Sarjaan voivat osallistua alle 29-vuotiaat (työn tekohetkellä 28-vuotias tai nuorempi). Jos tekijä on tiimi, päätekijän tulee täyttää ikävaatimus. Ilmoittautumislomakkeesta tulee käydä ilmi missä roolissa nuori on ollut kyseisessä kilpailutyössä, jotta tuomarit osaavat arvioida nimenomaan hänen suoritustaan. Ilmoittautuminen tehdään sarjaan osallistuvan suunnittelijan, ei toimiston, nimellä.
Työt voivat olla miltä vain markkinointiviestinnän ja muotoilun alueelta (ks. muut sarjat). Työt voivat olla myös julkaisemattomia oppilas- tai opinnäytetöitä. Sarja on maksuton. Katso ohjeet parhaiten työtäsi vastaavasta sarjasta.
10. Palvelut
Sarjaan voi lähettää palvelukokonaisuuksia tai niihin liittyviä yksittäisiä kosketuspisteitä, kuten esimerkiksi mobiilisovelluksia tai tilasuunnitelmia. Kokonaisuus voi olla uusi palvelu tai olemassaolevaan palveluun tehty merkittävä parannus. Kirjoita ilmoittautumislomakkeessa esittelytekstit siten, että palvelumuotoilullinen näkökulma on selkeä.
Voit esitellä työn videolla (Vimeo-linkki) ja/tai esittelysivulla. Digitaalisiin sovelluksiin on hyvä sisällyttää mukaan joko kattava esittelyvideo tai toimivat testitunnukset. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
11. Pakkaukset
Sarjaan voi lähettää yksittäisiä pakkauksia tai pakkauskokonaisuuksia.
Työt lähetetään sellaisenaan, minkä lisäksi työtä tulee esitellä sähköisillä promootiokuvilla tai -videoilla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
12. Teksti
Sarjaan voi lähettää luovan suunnittelun tekstejä: sloganeita tai pidempiä tekstikokonaisuuksia jne.
Lähetä teksti julkaisuyhteydessään tiedostona, videona (Vimeo-linkki) ja/tai esittelysivulla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
13. Ulkomainonta
Sarjaan voi lähettää ulkomainosmedioihin suunniteltua viestintää (esim. julisteita tai digitaalisiin näyttöihin suunniteltuja sisältöjä) sekä ulkomainoskampanjoita.
Lähetä mainos julkaisuyhteydessään tiedostona, videona (Vimeo-linkki) ja/tai esittelysivulla. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
14. Ääni
Sarjaan voi lähettää kaikenlaista luovaa äänisuunnittelua, esim. radiomainoksia (sarja max. 10 osaa), jinglejä, äänilogoja ja muuta markkinointiviestintään tai muotoiluun liittyvää äänisuunnittelua.
Lataa Mp3-tiedosto tai liitä latauslinkki ilmoittautumislomakkeeseen. Lähetä työstä 2-4 kuvaa hi-res-kokoisena ja nettikäyttöön sopivana.
15. Jokeri: Strategian voima
Tämän vuoden ylituomarin Jokeri-sarja nostaa jalustalle strategit.
Hieno strategia vastaa asiakkaan haasteeseen, rikkoo kategorian konventioita, tuntee kohderyhmänsä ja kirkastaa löydökset, ajattelun ja datan kirkkaaseen, oivaltavaan insightiin.
Sarjaan ilmoitettua työtä arvioidaan 25 % lopputuloksen/luovan idean ja 75 % sitä edeltävän ajattelun ja strategisen suunnittelun kautta, esim. asiakkaan haaste, taustatyö, insight tai oivaltava ajattelu. Työn lähettämisessä kannattaa siis varsinaisen työn lisäksi avata sanallisesti max 15 slidelle tehtyä strategista suunnittelua.
Maksut:
Osallistumismaksut:
Normaalihinta: 195€ + alv. 24% / työ.
Freelancer-hinta Grafian jäsenille: 50€ + alv. 24% / työ.
Myöhäinen ilmoittautuminen: Jälki-ilmoittautuminen on avoinna 21.–24.1.2023 klo 17.00 asti +50% hintaan (normaalihinta 292,50€ + alv. 24% / freelancer-hinta Grafian jäsenille 75€ + alv. 24%).
Kirjauduttuasi sisään voit muodostaa toimiston muiden osallistujien kanssa ryhmän, jonka kesken voitte keskittää maksut.
Nuoret luovat -sarjaan osallistuminen maksutonta. Nuoret luovat -sarjan osallistujan on oltava alle 29-vuotias (työn tekohetkellä 28-vuotias tai nuorempi).
Muut maksut:
Grand Prix -pyramidin lisätilaus: 390€ + alv. 24% / kpl
Kultahuippu-pyramidin lisätilaus: 250€ + alv. 24%/ kpl
Kunniakirjojen lisätilaus: 60€ + alv. 24% ensimmäinen kappale + 5€ + alv. 24% seuraavat kappaleet samasta kunniakirjasta.
Kultahuippu- ja Hopeahuippuvoittajille toimitetaan veloituksetta 5 kpl kunniakirjoja. Lisätilaushinnat ovat voimassa tämän jälkeen.
Eettiset ohjeet
Tutustu Vuoden Huiput -tuomariston eettisiin ohjeisiin.