The Polite Type

Voisiko fontti ohjata meitä käyttäytymään paremmin verkossa? Herättääkseen keskustelua nettikiusaamisesta ja teknologiayritysten vastuullisuudesta TietoEVRY kehitti kiusaamista torjuvan fontin, joka antaa käyttäjälleen suoran palautteen loukkaavasta ja syrjivästä kielestä ja tarjoaa tilalle parempia vaihtoehtoja.
Grand Prix -palkinnon ansaitseva kultahuippu on yksi sellaisista keskustelunavauksista, joiden olisi suonut tapahtuvan jo paljon aiemmin. Nyt se tapahtuu yhdennellätoista hetkellä, pandemiavuonna, jolloin perustavat muutokset ihmisten yhteiselämässä ovat vieneet meidät yhä useammin ruutujen ja näppäimistöjen varaan.
Palkitussa projektissa huolenaiheena on hyvästä syystä nuoriso, mutta vihapuhe on vielä enemmän aikuisten ongelma. Ihminen oppii hitaasti ja juoksee aina omia teknologioitaan kiinni: siksi varsinkin digitaalisissa medioissa ihan kaikenikäiset saattavat unohtaa, kuinka kanssaihminen tulisi kohdata. Kunnioitus, hyväntahtoisuus ja muut sosiaaliset sopimukset ovat jääneet verkossa herjausten ja loukkaavien sanojen alle.
Grand Prix -palkinnon saa projekti, joka näyttää kielen, medioiden ja teknologioiden olevan nyt tiukemmin lomittuneita kuin koskaan. Tämä spekulatiivinen projekti ei ole täydellinen, ei mutkaton, eikä valmis, mutta sillä on yksi voittamaton ominaisuus: sen on mahdollista luoda käyttäjäkunnan lisäksi ajattelijakuntaa. Se saa ajattelemaan kiperiä kysymyksiä. Mitä kaikkea kielellä saakaan aikaan? Entä ohjelmointikielellä? Kuka mitäkin kieltä käyttää ja mihin? Millä näkyvyydellä? Kuka verkossa käyttää valtaa ja millä lihaksilla, kenen mandaatilla? Kuka päättää, mitä saa sanoa?
Projekti rohkaiskoon ajattelija-, käyttäjä-, muotoilija- ja tekijäkuntaa kysymään näitä kysymyksiä itseltään tauotta, sillä se mitä kirjoitamme digitaalisiin työkaluihimme, kirjoittuu lopulta meihin, ja se mitä kirjoitamme toisillemme, kirjoittuu lopulta yhteiselämäämme.
Arja Karhumaa
Vuoden Huiput 2020 -kilpailun ylituomari