Vuoden Huiput 

Grafian Vuoden Huiput on Suomen merkittävin luovan suunnittelun kilpailu, joka on suunnittelijoiden itsensä vuonna 1980 perustama. Vuosittain järjestettävä tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen. Kilpailu järjestetään nyt 41. kerran. Tapahtumakokonaisuuteen kuuluu kilpailu, festivaali, palkintogaala, palkittuja töitä esittelevä näyttely sekä vuosikirja.

Kilpailussa on 15 sarjaa luovan suunnittelun eri osa-alueilta. Mukana on myös alle 29-vuotiaille tarkoitettu, ilmainen Nuoret luovat -sarja sekä tänä vuonna maksuton Jokeri-sarja. Jokeri-sarjan teeman valitsee vuosittain ylituomari. Tämän vuoden Jokeri-sarjana on Avoimet ovet.

Kilpailun järjestävä Grafia on voittoa tavoittelematon, yleishyödyllinen yhteisö.

Parasta suomalaista luovaa suunnittelua

Jokaista sarjaa tuomaroi neljä tai viisi suunnittelualan ammattilaista. Ylituomari johtaa koko 61-henkisen tuomariston työskentelyä. Jokaisessa sarjassa jaetaan Kultahuippu ja Hopeahuippuja parhaille töille.

Vuoden Huiput 2020 -kilpailussa jaetaan Grand Prix -palkinto koko kilpailun parhaalle työlle. Ylituomari valitsee saajan Kultahuippujen joukosta. Kilpailussa menestyneet työt pääsevät mukaan kisaamaan Art Directors Club of Europessa Euroopan parhaiden töiden kanssa.

Tavoitteet, tehtävät ja periaatteet

1
Vuoden Huiput -tapahtuman tavoite on vahvistaa laadukkaan graafisen muotoilun ja mainonnan merkitystä suomalaisessa kulttuurissa ja taloudessa. Tapahtuma tähtää suunnittelun tason nostamiseen, luovuuden ja omaperäisyyden voimistamiseen ja suunnittelijoiden ammattitaidon kehittämiseen.

2
Tavoitteiden saavuttamiseksi on luotu laaja luovan suunnittelun alueen kattava, vuosittain järjestettävä Vuoden Huiput -kilpailu, kilpailutöistä koottu näyttely ja työt esittelevä vuosikirja sekä Huiput Creative Festival.

3
Kilpailun tehtävä on tuoda yhteiseen tarkasteluun suomalaisen luovan suunnittelun parhaat työt. Kilpailun tarkoitus on koota yhteen myös suomalaiset suunnittelijat keskustelemaan alasta ja sen näkymistä, arvioimaan kilpailutöitä ja palkitsemaan niitä.

4
Näyttelyn tehtävä on esitellä edellisen vuoden parhaat työt suunnittelijoille, suunnittelutoimistoille, alan opiskelijoille, asiakkaille, medialle ja suunnittelusta kiinnostuneille.

5
Vuosikirjan tehtävä on dokumentoida näyttelyyn valitut ja palkitut työt, esitellä niiden tekijät sekä välittää julkisuuteen kilpailun tuomaristojen näkemykset töiden tasosta, arviointiperusteista ja esille nousseista kehityssuunnista.

6
Kilpailuun osallistuvien töiden arvioinnissa ja palkitsemisessa on noudatettava perusteellisesti harkittuja periaatteita ja eettisesti arvostettavia menettelytapoja sekä ammatillisesti korkeita laatuvaatimuksia. Tuomariston jäsen on jäävi osallistumaan oman tai toimistonsa työn arviointiin.

7
Palkitsemisen tavoite on valita kilpailutöiden joukosta ehdottomasti parhaat työt, jotka ovat esimerkillisiä luovuuden, omaperäisyyden, esitystavan, sisällön ja muotoilun osalta.

8
Kilpailun tuomaristot on valittava luovan suunnittelun parhaista voimista, ammatissaan menestyneistä ja ammattikuntansa keskuudessa yleistä arvostusta nauttivista suunnittelijoista ja tekijöistä.

9
Vuoden Huiput -tapahtuma toteutetaan yhteistyössä suunnittelijoiden kanssa. Tapahtuman tarkoitus on edistää markkinointiviestinnän ja visuaalisen viestinnän suunnittelijoiden, muotoilijoiden, kuvittajien, valokuvaajien, ohjaajien ja muiden alalla toimivien keskinäistä yhteistyötä.

10
Tapahtuman rahoitus perustuu osallistumismaksujen lisäksi alan eri toimijoiden kanssa tehtyihin yhteistyösopimuksiin sekä tuotteiden ja pääsylippujen myyntiin.

11
Vuoden Huiput -tapahtuman organisoinnista vastaa Grafia ry:n hallitus sekä tehtävään huolellisesti valitut luottamus- ja toimihenkilöt tapahtuman tavoitteiden, periaatteiden ja sääntöjen pohjalta